Nakupovat u farmáře není trendy nálepka. Nakupovat u farmáře není IN nebo luxus. Nakupování u farmáře je totiž zcela běžná věc – bráno optikou dlouhodobějšího horizontu. Je zcela přirozené nakupovat u místních zdrojů. Pouze posledních několik dekád jsme si navykli nakupovat v čím dál větších obchodech, kde jídlo často vidělo naši domovskou krajinu tzv. „akorát z vlaku“. Nakupovat domácí suroviny je důležité – podporujete místní ekonomiku, šetříte neobnovitelné zdroje energie, snižujete svoji uhlíkovou stopu. Tím lépe, pokud máte v okolí farmáře, kteří pěstují biopotraviny. Je poněkud úsměvné až smutné, že skutečné potraviny musí projít certifikací a mít speciální nálepky, zatímco potraviny produkované díky chemii jsou považovány za standard. Nemělo by to být naopak? Čím více lidí si uvědomí, že importované produkty jsou často produkovány doslova na běžícím pásu a přestanou nakupovat levné zboží moderního otroka ve Španělských sklenících, tím dříve se v obchodech objeví místní produkty s nižší cenou. Nynější ministr zemědělství je, zdá se, býti osvícen, a tak se snad brzy dočkáme toho, že stát podpoří biopotraviny. Ty se tak stanou cenově dostupnějšími a poptávka se zvedne. Netřeba však čekat na intervence shora. Nakupujte u svého farmáře již nyní a pomozte přetrhat předlouhé dodavatelské řetězce. Jíst můžete i domácí. Jíst můžete i zdravě – pokud nemáte místního farmáře, pořiďte si menší zahrádku. Přečtěte si něco o permakultuře. Žijte lépe.

U farmáře

(Visited 19 times, 1 visits today)